Blockchain is veel meer dan een cryptomunt

De blockchain technologie is in de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest. De bekendste toepassing die van deze technologie gebruik maakt is de Bitcoin. De algemene opinie is dat de blockchain technologie veelbelovend is en kan worden ingezet om processen te optimaliseren en transparanter te maken. Met gebruikmaking van deze technologie kunnen ook toepassingen worden ontwikkeld die tot dusverre niet mogelijk zijn. Tijdens de Blockchain Innovation Conference (https://blockchaininnovationconference.com/) zijn veel concrete toepassingen gepresenteerd. Het is de vijfde keer dat het event is georganiseerd en dit jaar was het thema:
“Blockchain, from proof of concept to real world solutions”. Hieronder zal ik twee initiatieven die mij opvielen bespreken.

We.trade
De Rabobank lanceert deze maand de applicatie we.trade (https://www.we-trade.com/). Deze applicatie, die zij samen met buitenlandse bankinstellingen ontwikkeld hebben, faciliteert de internationale handel.
Internationale handel gaat gepaard met hoge risico’s (onder meer van financiële aard) en veel administratieve lasten. Dit belemmert het zakendoen over de grens.
We.trade verschaft meer zekerheid over de identiteit en betrouwbaarheid van handelspartners in het buitenland. De toepassing voorziet ook in een geautomatiseerde afhandeling van betalingen tussen partijen en automatiseert de documentenstroom.
De financiële risico’s en administratieve lasten in de supply chain worden hierdoor beperkt. De transparantie neemt toe waardoor financieringen makkelijker en tegen betere voorwaarden kunnen worden verkregen. Verder wordt via we.trade nog een commerciële marktplaats gecreëerd waarbij je, als deelnemer aan dit project, kunt zoeken naar betrouwbare zakenpartners in het buitenland.

GUTS
Maarten Bloemers is al succesvol met GUTS (https://guts.tickets/nl. De ondernemer heeft een applicatie ontwikkeld waarmee hij het ‘ticketing-probleem’ heeft aanpakt. Het gaat hier over de ongewenste situatie dat met veel (concert) kaartjes handel wordt gedreven waarbij kaartjes worden opgekocht en doorverkocht voor een veelvoud van de oorspronkelijke ticketprijs. Daarnaast wordt regelmatig gefraudeerd met tickets door kopieën te verkopen.
De ondernemer heeft dit opgelost met de introductie van een digitale ‘smart ticket’ (op een blockchain) die gekoppeld is aan een mobiel telefoonnummer en de telefoon zelf. De ticket kan nog wel worden doorverkocht aan derden maar alleen via een blockchain-transactie en tegen de oorspronkelijke ticketprijs. Hierdoor is frauderen onmogelijk geworden en is de handel in tickets niet langer lucratief.

Toekomstperspectief
Tijdens het event werd onderzoeksbureau Gartner gevraagd naar de verwachting voor wat betreft de toekomstige ontwikkelingen en effecten van blockchain technologie. Het bureau verwacht dat in de komende jaren nog veel initiatieven zullen opkomen en dat veel daarvan gaan mislukken omdat niet alleen technische vraagstukken moeten worden opgelost maar ook andere uitdagingen moeten worden opgepakt, bijvoorbeeld op het gebied van strategie en executie.

Netwerken
Ik heb op de conferentie veel mensen gesproken, waaronder een blockchain-programmeur en een student van TU-Delft die aan het afstuderen is op het onderwerp ‘smart-contracts’. Ook heb ik een student ontmoet die samen met anderen een bedrijf wil opzetten gericht op Smart Energy. Ze willen de financiering van hun plan regelen via een zogeheten initial coin offering. Verder heb ik nog bijgepraat met een collega van Hogeschool Utrecht, projectmanager implementatie Blockchainlab.

Als je ook interesse hebt in dit onderwerp en hierover van gedachten wilt wisselen stuur dan een berichtje naar df.nix@avans.nl.

Dick Nix is docent bij de Academie Financieel Management en ook actief als business developer bij incubator Ondernemersliftplus. Na de zomervakantie gaat hij bij het Lectoraat Finance & Sustainability onderzoek doen naar blockchain technologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *