Brand sustainability in the Age of Transparency

Nog enigszins in een jet-lag roes laat ik de woorden van deze uitermate interessante middagsessie langs me voorbij stromen. Wat hoor ik vele thema’s voorbij komen die raken of zelfs adresseren wat ik in mijn lectorale rede heb besproken 26 februari j.l. Deze sessie is my piece of cake! De drie keywords wat mij betreft:

1) Value: Merken, duurzaam of niet, moeten waarde creëren. En die waarde is een medaille die twee zijdes kent. Waarde voor de consument (V2C): op welke manier dragen duurzame producten bij aan de behoeftes van consumenten en de waarden en doelen die zij nastreven. Waarde voor het bedrijf (V2F): wat levert het op in termen van omzet en winst. Hoe maken we sustainable brands economisch sustainable?

2) Behaviour: marketing gaat over emoties, percepties, associaties, maar bottom-line gaat het over gedrag. Welke acties neem je als bedrijf, in je bedrijfsprocessen in je samenwerking met stakeholders? Wat doe je als consument: wat koop je en wat koop je niet?

3) Data: en dan onvermijdelijk gaat het bijna de hele sessie door over data. Data om consumenten te begrijpen, data om gedrag en value te meten, data over consumenten, segmenten, productlijnen, aankooppatronen. Data-analyse lijkt kern om sustainable brands te managen in deze wereld. Maar consumenten hebben ook veel meer kennis over jou als bedrijf: sustainable greenwashing lukt niet meer. En dat zo bekeken is sustainable branding ook weer niet 100% anders dan main stream brand management. Maar dan wel met een andere mind-set!

Jorna Leenheer, lector New Marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *