Duurzaam innoveren in de voedingsindustrie

Blog Frans1

Tijdens de conferentie Globe 2016 werden enkele interessante voorbeelden gepresenteerd van innovatieve bedrijven die met duurzame oplossingen komen.

Om verspillingen tegen te gaan in de agrarische industrie levert het bedrijf farm(x) real time data over weersontwikkelingen in combinatie met gedetailleerde analyse over gewassen waardoor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen of water gerichter kunnen worden toegediend. Dit leidt tot 10-20% besparing op de operationele kosten: er zijn immers veel minder water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte nodig.

Een ander interessant voorbeeld in de agro-industrie was Enterra. Vanwege de groeiende wereldbevolking is de in de toekomst 70% meer voedselproductie nodig terwijl de prijzen van grondstoffen in de veevoeder industrie sterk stijgen. Zo werden de laatste 10 jaar de prijzen van veevoeder 3x zo hoog. Tegelijk wordt 30 tot 40% procent van het geproduceerde voedsel verspild. Dit komt neer op 1.3 miljard ton voedsel! Het bedrijf Enterra heeft een oplossing gevonden om voedselafval te hergebruiken: men kweekt larven van insecten die het afval opeten en zelf tot eiwitrijk voedsel voor dieren verwerkt worden. Zelfs de poep van de larven wordt weer als meststof gebruikt. Slim! Na de eerst proeven wordt er nu op industriƫle schaal met dit proces geproduceerd. Hiermee wordt veel voedselafval omgezet in veevoeder en meststof. Tegelijk wordt een grote hoeveelheid water teruggewonnen. Dergelijke processen verdienen het om overal ter wereld te worden ingevoerd.

Frans Stel, lector International Business

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *