Het gevecht tussen de goede en de slechte wolf in ons

Sandra Janoff, samen met Marvin Weisbord grondlegger van het Future Search netwerk, vertelde in haar nieuwjaarswens voor 2019 een wijs verhaal. Het gaat over hoe we om kunnen gaan met tegenstrijdige krachten in onszelf. Als het gaat om duurzame ontwikkeling ervaar ik die krachten ook in mezelf. Hoe we hier mee omgaan bepaalt het verloop van ons leven, daarom wil ik dit verhaal graag met u delen.

Een Cherokee verhaal
Een oude Cherokee leert zijn kleinzoon over het leven:

“In mij is een gevecht bezig”, zegt hij tegen de jongen. “Het is een vreselijk gevecht, het gaat tussen twee wolven. De ene is de slechte – hij is boosheid, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit, en ego.” Hij vervolgt, “De andere is de goede – hij is plezier, vrede, liefde, hoop, rust, bescheidenheid, vriendelijkheid, liefdadigheid, empathie, gulheid, waarheid, mededogen, en vertrouwen. Hetzelfde gevecht is ook in jou aan de gang, net als in ieder persoon.”

De kleinzoon dacht er een minuut over na en vroeg toen aan zijn grootvader: “Welke wolf zal er winnen?”. Misschien heb je het verhaal gehoord met dit als einde: De oude Cherokee antwoordde: “Degene die je voedt.” In de Cherokee wereld eindigt het verhaal echter als volgt:

De oude Cherokee zei eenvoudig, “Als je ze op de juiste manier voedt, zullen ze beide winnen.” En het verhaal gaat verder:

“Weet je, als je alleen de witte wolf voedt, zal de zwarte zich om elke hoek schuil houden en wachten tot ik afgeleid of zwak ben en me dan bespringen om de aandacht te krijgen die hij verlangt. Hij zal altijd boos zijn en altijd met de witte wolf vechten. Maar als ik hem erkenning geef is hij gelukkig en de witte wolf is ook gelukkig en winnen we allemaal. Want de zwarte wolf heeft veel eigenschappen – vasthoudendheid, moed, heldhaftigheid, daadkracht en grote strategische denkkracht – die ik soms nodig heb en die de witte wolf niet heeft. Maar de witte wolf heeft mededogen, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat het beste ieders belang dient.”

“Zie je jongen, de witte wolf heeft de zwarte wolf naast zich nodig. Als je er maar eentje voedt, dan verhongert de andere en beide wolven worden onbeheersbaar. Als je ze alle twee voedt en verzorgt, dan zullen ze je goed dienen en niets doen dat geen onderdeel is van iets groters, iets goeds, iets dat het leven dient. Voedt ze beide en er zal binnen in je geen gevecht meer zijn om je aandacht. En als er geen innerlijke strijd is, kun je luisteren naar de stemmen van diepe wijsheid die je in elke situatie zullen leiden in het kiezen van het juiste. Vrede, mijn zoon, is de levensmissie van de Cherokee. Een man of vrouw met innerlijke vrede heeft alles. Een man of vrouw die wordt verscheurd door innerlijke strijd heeft niets. Hoe je met de tegenstrijdige krachten in jezelf omgaat zal je leven bepalen. Of je een van de kanten verwaarloost of leiding geeft aan beide kanten.”

Dank je Sandra voor het delen van dit verhaal. Ik wens iedereen de innerlijke vrede om het juiste te kiezen voor een duurzame wereld. Voel je vrij om dit verhaal te delen met anderen.

Dr. Tonnie van der Zouwen MCM, lector Sustainable Working and Organising

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *